placki twarogowe

Placki twarogowe

Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

30

minutes

Składniki

  • 500g twarogu

  • 6 jajek

  • 6 łyżek mąki

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie

  • Twaróg włożyć do miski, dodać żółtka i cukier wanilinowy. Składniki wymieszać, a następnie rozgnieść widelcem. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę i białka dodać do masy twarogowej. Wszystko mieszamy.
  • Na rozgrzaną, suchą patelnię, nałożyć 2-3 łyżki ciasta, a następnie rozprowadzić je po patelni na grubość ok 1,5-2 cm.
  • Smażyć na małym ogniu ok 4 min. do uzyskania złocistego koloru. Placki smażyć z dwóch stron.
  • Placki podawać z owocami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą.

Oceń tekst

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2